Care sunt cele mai frecvente cauze ale defectării motorului?

Care sunt cele mai frecvente cauze ale defectării motorului?

Scris de: aionescu Data publicarii: 2019-12-30

În majoritatea situațiilor căldura în exces este cea care stă la baza defectării motorului mașinii dumneavoastră. În general, sunt câteva cauze concrete care duc la defectarea motorului datorită excesului de căldură:

  • - Pompa de apă este înfundată sau defectă
  • - Radiatorul este înfundat sau termostatul este defect
  • - Pompa de ulei este avariată
  • - Nivelul scăzut al uleiului
  • - Uleiul de motor e prea vechi sau prea gros și nu mai lubrifiază

Când intervine vreuna dintre problemele enumerate mai sus, mai devreme sau mai târziu motorul se va defecta. În eventualitatea supraîncălzirii motorului garnitură de chiulasă cedează și astfel intră lichid de răcire în blocul motorului și implicit în canalele de ulei.  Uleiul de motor se diluează și motorul se încinge excesiv. Stabilirea cauzei defectării motorului este primul pas înainte de a decide dacă e nevoie de segmentarea motorului sau de înlocuirea lui.

Ce înseamnă segmentarea motorului?

Segmentarea motorului înseamnă demontarea acestuia de pe mașină și dezasamblarea completă, "de la carburator, la baia de ulei". Această este o descriere mai veche, când mașinile aveau motoare cu carburatoare și nu sisteme de injecție, că în ziua de azi. Așadar, astăzi ar fi mai potrivită expresia "de la injector la baia de ulei". După demontare, motorul trebuie curățat și investigat.

Piesele defecte se înlocuiesc cu piese noi sau recondiționate. Toate garniturile și garniturile de chiulasa noi, precum și lubrifianții noi, folosiți la motorul refăcut, vor îndeplini standardele OEM.

Cel mai adesea se înlocuiesc O-ringurile, rulmenții, garniturile de chiulasa, cureaua sau lanțul de distribuție, arcurile de supapă și pompă de ulei. Piesele cheie se înlocuiesc doar dacă e nevoie și pot include arborele cotit și pistoanele. 

Dacă motorul e avariat grav, ar putea fi nevoie că blocul motorul să fie alezat pentru a alinia principalele alezaje ale vilbrochenului. De asemenea, ar putea fi nevoie de alezarea cilindrilor pentru a se potrivi la noile pistoane. Această operațiune necesită multă muncă, dar merită, pentru că motorul va funcționa din nou. În general, există doar două situații în care nu se recomandă segmentarea motorului:

  • - Bloc motorul are defecțiuni interne provocate de ruperea barei de conectare sau a arborelui cotit.
  • - Exteriorul bloc motorului are o spărtură, situație întâlnită atunci când o piesă din interior găurește blocul.

Dacă nu sunt alte probleme, refacerea motorului e o opțiune viabilă.

Care sunt avantajele refacerii motorului?

Avantajul major al segmentării motorului este prelungirea duratei de viață a acestuia la un cost mai mic decât dacă ar fi fost înlocuit cu unul nou. Un alt avantaj este că reciclați piesele de motor și contribuiți la reducerea cantității de fier vechi, care poluează mediul.

Un alt avantaj major al refacerii motorului este conectivitatea și compatibilitatea cu calculatorul de bord existent (ECU) și cu sistemul electric. Calculatorul de bord e programat să comunice cu motorul original instalat pe mașină. În multe cazuri, când se instalează un motor nou, ECU are probleme de conectare și comunicare cu noul motor. În majoritatea cazurilor, schimbarea motorului necesită fie o resoftare, fie o înlocuire a calculatorului de bord. 

Dacă aveți posibilitatea de a alege între reparație și înlocuire, este recomandabil să alegeți repararea motorului existent cu piese de schimb de standard OEM, pentru a reduce riscul potențial de incompatibilitate.

Dacă doriți o părere avizată și obiectivă referitoare la remedierea problemelor ce pot apărea la motorul dumneavoastră vă așteptăm la AT Augsburg, service auto multi-marcă certificat Bosch Car Service! Mecanicii noștri auto sunt instruiți periodic și sunt bucuroși să vă ajute.

Pentru programări și ofertare vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0374 134 730 sau să ne scrieți pe email la adresa vanzari@ataugsburg.ro. Vă așteptăm!