15 sfaturi pentru un condus mai sigur - conducerea defensivă

15 sfaturi pentru un condus mai sigur - conducerea defensivă

Scris de: aionescu Data publicarii: 2019-09-23

Conform Eurostat (sursă: Eurostat) România înregistrează cel mai mare număr de accidente rutiere din întreaga Uniune Europeană. Cu 96 de decese per milion de locuitori, țara noastră a înregistrat în 2018 cea mai mare rată a accidentelor rutiere fatale dintre toate statele membre.

Cine e de vina pentru accidentele de pe șoselele României? Autoritățile susțin ca ar fi vorba despre șoferii indisciplinați care, deși nu sunt prea abili la volan, apăsă excesiv pedala de accelerație. Asociația Pro Infrastructura (API) susține însă ca principalele motive pentru care șoselele din țara noastră sunt cele mai periculoase din întreaga UE ar fi, de fapt, altele: starea proastă a drumurilor, semnalizarea rutieră ineficientă și educația rutiera precară (sursă: Ziare.com). Pe de altă parte, o statistică mai veche susține că 61% din accidentele auto din România se datorează șoferilor (sursă: NewsWeek.ro).

Pentru a preveni accidentele rutiere și toate neplăcerile induse de acestea am pregătit o serie de sfaturi pentru un condus defensiv. Acestea vă vor ajuta să evitați nenorocirile din trafic și să aveți un stil de viață mai precaut:

 1. Nu presupuneți că celălalt șofer vă vede – de multe ori condițiile atmosferice, oboseala, dar și ritmul alert al orașului fac ca vizibilitatea la volan și atenția să scadă. Asigurați-vă ca aveți luminile de poziție pornite chiar și ziua și uneori dați chiar un scurt claxon pentru a vă asigura că sunteți vizibil.
 2. Nu vă bazați întotdeauna pe luminile de semnalizare și pe anunțarea intenției celorlalți șoferi – sunt multe situații când semnalizarea rămâne pornită sau când ceilalți șoferi nu semnalizează. Încercați să fiți prevăzători și precauți.
 3. Presupuneți că celălalt șofer este nepriceput în ale condusului și țineți distanță – șoferii de week-end chiar există și nu tuturor ne place să conducem!
 4. Lăsați spațiu generos între mașina dumneavoastră și mașina din față  – când circulați în oraș la 50 de kmh lăsați cel puțin 20 de metrii iar pe autostradă chiar și de două ori mai mult. Dacă aglomerația urbană nu permite aceasta distanță, aplicați regula de “2 secunde” – timpul tampon pentru a evita un impact în cazul frânării.
 5. Nu forțați lumina verde a semaforului și nu treceți pe galben!
 6. Noaptea la trecerea prin intersecții, asigurați-vă, chiar dacă treceți pe lumina verde a semaforului!
 7. Nu vă grăbiți și nu răspundeți șicanelor în trafic!
 8. Nu stați în unghiul mort al celuilalt vehicul, evitați această poziție!
 9. Purtați încălțăminte confortabilă la volan – evitați pantofii cu tocuri și șlapii!
 10. Țineți volumul muzicii la un nivel scăzut pentru a auzi zgomotele mașinii și a sirenelor mașinilor de pompieri, poliție sau ale ambulanțelor!
 11. Nu vorbiți la telefon în timpul condusului – folosiți accesorii de tip handsfree atunci când aveți nevoie să purtați o conversație telefonică!
 12. Nu verificați mesajele text de pe telefon în timpul condusului sau atunci când stați la semafor!
 13. Reduceți viteza în intersecții la sub 30km/h!
 14. Adaptați viteza pentru a obține un condus singur în condiții atmosferice neprielnice – zăpada, ploaia, ceața, întunericul sau carosabilul umed impun reducerea vitezei legale pentru tronsonul respectiv de drum.
 15. În mediul urban, evitați să circulați pe prima bandă acolo unde sunt 3 benzi pe sens. Veți avea vizibilitate mai bună și timp de reacție în eventualitatea unei portiere deschise, a unei mingi ce apare dintre mașinile parcate sau a unui pieton neatent.

Condusul este o responsabilitate înainte de toate. Un condus defensiv reduce stresul de la volan, previne uzura prematură a mașinii, reduce consumul de carburant și ne scutește de accidente auto. În cazul în care aveți nevoie de revizii sau reparații auto vă așteptăm la AT Augsburg, service auto multi-marcă certificat Bosch Car Service și Castrol Service. Pentru programări vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon
0374 134 730 sau să ne scrieți în formularul de rezervare de pe site la adresa https://ataugsburg.ro/service-auto