Cum procedăm în cazul unui accident auto?

Cum procedăm în cazul unui accident auto?

Scris de: aionescu Data publicarii: 2019-01-22

Nimeni nu își dorește un accident sau o daună auto, însă uneori, chiar dacă suntem atenți avem nenorocul să ne confruntăm cu un astfel de eveniment nefericit. Urmând sfaturile de mai jos, și înarmați cu calm și chibzuință, vom reuși să trecem mai ușor peste întâmplare. De asemenea vom reuși să reparăm mașina folosind o asigurare RCA sau CASCO.

În cazul unui accident cu răniți:

 • - Nu părăsiți locul accidentului ci anunțați telefonic Poliția la numărul de telefon 112.
 • - Așteptați echipajul Poliției Rutiere pentru încheierea procesului verbal. Poliția va stabili vinovatul și va elibera autorizația de reparație a mașinii.
 • - În vederea reparației, șoferul declarat vinovat va da o copie a asigurării sale RCA șoferului nevinovat. Șoferul vinovat își va repara mașina folosind asigurarea facultativă CASCO sau plătind costul reparației din surse proprii.

În cazul unui accident fără raniți:

 • - Mergeți împreună cu celălalt șofer la secția de Poliție pe raza căreia a avut loc accidentul. Găsiți aici lista Birourilor de Accidente ușoare ale Brigăzii de Poliție Rutieră București https://bpr.politiaromana.ro/ro/accidente-rutiere/birouri-accidente-usoare
 • - Poliția va stabili cine este șoferul vinovat și va încheia procesul verbal și autorizația de reparație pentru ambele mașini.
 • - Șoferul vinovat va da o copie a asigurării sale RCA șoferului nevinovat. Șoferul vinovat își va repara mașina folosind asigurarea facultativă CASCO sau plătind costul reparației din surse proprii.

Alternativ deplasării la o secție de Poliție se poate încheia o constatare amiabilă:

 • - Completați împreună cu celălalt șofer un formular de constatare amiabilă. Acesta este atașat poliței RCA. Păstrați una din cele două foi autocopiative.
 • - Dacă cereți despăgubire, pentru că sunteți nevinovat, depuneți formularul completat la compania care a încheiat asigurarea RCA a celuilalt șofer.
 • - Dacă nu cereți despăgubire, pentru că ați fost vinovat, trebuie să îl depuneți la compania dumneavoastră de asigurări.

Este recomandat să mergeți împreună cu șoferul vinovat la un centru de daune al companiei sale de asigurare RCA cu formularul de constatare amiabilă completat. Constatarea amiabilă este validă doar dacă ambii șoferi sunt de acord să facă uz de aceasta. În plus, trebuie să nu fie nicio persoană rănită sau decedată în urma accidentului. De asemenea, constatarea amiabilă este validă daca sunt implicate numai două vehicule fără avarierea altor vehicule, imobile sau bunuri.

Bine de știut:

 • - Compania de asigurări nu va plăti despăgubirea dacă ambele mașini implicate în accident au același proprietar.
 • - În cazul imobilizării mașinii în urma accidentului, costul transportului mașinii cu o platformă este suportat de compania care e emis polița RCA a șoferului vinovat.
 • - Șoferii care au suferit o daună auto pot folosi o mașină închiriată pe cheltuiala poliței RCA a vinovatului. Discutați cu service-ul auto la care vă reparați mașina sau cu o firmă rent-a-car și ei vă vor ghida.
 • - Compania de asigurări nu vă poate impune unde să reparați mașina. Exista o serie de service-uri auto agreate unde compania de asigurare va face decontare directă. Cereți această listă. Dacă doriți însă să vă reparați mașina la un alt service, puteți fie să discutați cu aceștia în vederea fezabilității decontării directe, fie să plătiți dumneavoastră valoarea reparației și mai apoi să vă recuperați suma de la asigurator cu documentele justificatoare. Service-ul auto AT Augsburg are decontare directă cu majoritatea asiguratorilor. Lăsați stresul dosarului de decontare în slujba noastră.
 • - În urma reparației, mașina dumneavoastră trebuie să arate și funcționeze ca înainte de accident. Alegând service-ul AT Augsburg veți avea această garanție.

În cazul în care ați avut un accident sau o daună auto, specialiștii în AT Augsburg vă pot ajuta cu cele mai bune sfaturi privitoare la decontare și reparație auto. De asemenea, mecanicii noștri și specialiștii în tinichigerie și vopsitorie vor avea grija ca mașina să arate și să funcționeze ca înainte de accident. Lăsați stresul dosarului de decontare în slujba noastră. Vă așteptăm!